Mijn Bullet Journal

20180315_211148Pinterest is een van mijn hobby´s. Of ja, ik kan uren rondneuzen op pinterest. Zo kwam ik twee jaar geleden in aanraking met het concept BuJo. En ik was meteen verkocht! Als sinds ik een klein meisje was heb ik een voorliefde gehad voor pennen, papier, boekjes, agenda´s, stickers en dat soort spullen. De vrijheid die een bullet journal met zich mee brengt geeft me ook rust en overzicht. Ik vind het wel jammer dat een BuJo nu voor veel mensen geen middel meer is maar een doel op zich.

Een Bullet Journal is eigenlijk een notitieboekje waarin je al je lijstjes én je agenda én je dagboek verwerkt. Het makkelijkste is een boekje met puntjes, dan heb je wel wat sturing qua regels en kan je makkelijk schemas maken. Maar eigenlijk voldoet ieder boekje. Zelf heb ik nu een BuJo van de Action. Kost nog geen twee euro en ik ben er súper blij mee.

Zoals ik al zei doe ik dit al een jaar of twee. En waarom heb ik er zoveel aan? Mijn BuJo is míjn BuJo, ik kan mijn agenda dus invullen zoals ik dat zelf wil. Ook heb ik lekker alles door elkaar staan, de zogenaamde collecties, lijstjes met dingen die je bij wil houden, staan gewoon tussen mijn weken. En heb ik er even geen tijd voor dan laat ik het voor wat het is en begin ik aan een mooie nieuwe pagina als ik daar behoefte aan heb.

20180315_211229

20180315_211250

In mijn bullet journal heb ik eerst een jaaroverzicht. Zoals een agenda dat ook heeft. Daarna heb ik per maand een pagina met een kalender om herinneringen te noteren. Dat heb ik een half jaar vooruit gedaan. Vervolgens begin ik met de maand. Wat moet er die maand gebeuren, welke afspraken staan er, wie is er jarig. Ook heb ik een pagina met mijn uitgaven van die maand en een klein kalendertje zodat ik de maand kan visualiseren.

20180315_210831

Per maand heb ik ook een ‘habittracker’ dit is een overzicht van al mijn voornemens en de dagen van de maand zodat ik kan afstrepen of het die dat gelukt is. Denk hierbij aan sporten, koken, geen geld uitgeven, niet drinken, lezen, vitamines nemen, ontbijten met een groene smoothie en dat soort dingen. Dat schema is zo confronterend dat ik mijn voornemens nakom omdat het er nou eenmaal staat. Ideaal dus!

Na het maandoverzicht heb ik een weekoverzicht. Wat gaan we die week eten, wat moet er die week gebeuren, welke boodschappen moet ik in huis halen etc. Na het overzicht van mijn week, begin ik iedere dag met een lijstje te maken wat ik die dag moet doen. Ik schrijf echt alles op zodat ik lekker kan afvinken wat  ik heb gedaan. Zoals tandarts bellen, boodschappen doen, was doen, ophangen en opruimen.

20180315_211148

20180315_211132Het feit dat ik een plekje heb waarvan ik weet dat het mij overzicht en rust geeft, helpt me al. Als ik paniek voel opkomen ga ik aan tafel zitten, pak ik mijn boekje en pennen en ga aan de slag. Ik heb planningen voor de verhuizing, per kamer een overzicht wat er moet gebeuren en wat ik moet kopen. Ik heb lijsten met adressen en verjaardagen. Lijsten met wat ik wil doen, lijsten met mijn yogalessen, lijsten met dingen die ik wil afleren. Vanalles. Een wekelijkse planning voor het huishouden. Alles waar ik ooit overzicht voor nodig heb gehad staat erin.

Ik zie vaak dat mensen een bullet journal enorm versieren. En dat is prima als jou dat rust geeft, maar het doel van een BuJo is niet dat hij mooi is. Een BuJo is een middel, geen doel opzich. Het is geen hobby, het is een manier om productief en georganiseerd te zijn of worden. Een BuJo kan overzicht en rust genereren. En dat doet het zeker voor mij. Ik ben echt heel blij dat ik hiermee in aanraking ben gekomen. Mijn eigen rustpuntje in mijn soms totaal chaotische hoofd.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s