Het ‘pietenprobleem’, kijk eens verder!

Waar ik mij nou echt zorgen over maak..De zomervakantie is voorbij dus het is weer tijd voor de jaarlijkse pietendiscussie. Zelf word ik er een beetje verdrietig van. Mijn eerste reactie vier jaar geleden was wat een onzin gewoon zo laten. Nu denk ik er anders over en maak ik mij vooral zorgen over de achterliggende problematiek en intolerantie. 

(Alle extreme vormen zijn extreem en daarmee niet zoals ik het graag zou zien. Dat geldt voor zowel voor- als tegenstanders.)

Kinderen denken inderdaad niet, Hé daar gaat een oude man met zijn slaven, een veel gehoord argument om onze piet zwart te houden. Ik mag hopen dat de kinderen het begrip slavernij op die leeftijd niet kennen nee! Dat ze niet weten dat er nog steeds mensen zijn die de één meer waard vinden dan de ander. Dat je als Romein vroeger eigendom van je schuldeiser werd in plaats van de WSNP in gaat zoals we dat nu hebben. Ik hoop dat ze nog niet weten dat er vroeger mensen in boten aanmeerden en gewoon een heel dorp meenamen op een barre overtocht om daarna te verkopen. En dat deze mensen hard moesten werken voor alleen een dak boven hun hoofd en alles kwijt waren. Maar ik hoop wél dat we dat op latere leeftijd leren en weten dat dit een onderdeel is van de Nederlandse geschiedenis en die van andere landen, inderdaad.

Nee ik zeg niet dat de pieten slaven zijn. Ik weet de precieze reden dat de pieten een zwarte kleur hebben niet want ik was er niet bij toen deze traditie ontstond en ik kan er nergens een uitsluitende en betrouwbare bron over vinden dus voor de verandering houd ik mijn mond. Ik licht hiermee alleen toe wat slaven zijn. Wel zie ik bepaalde kenmerken bij sommige pieten die zeker lijken te verwijzen naar slavernij of de afkomst van een piet. Het Hollandse verleden heeft velen verdriet gedaan, heeft gezinnen verscheurd en mensen vernederd, heeft gemarteld en gedood. Blacks Sails gezien iemand? Moet je eens kijken wat de Nederlanders daar vervoerden. Nee, dat gedeelte uit het verleden is iets wat we voor het gemak even vergeten, want dat is al zo lang geleden, dat waren onze voorouders en daar hebben wij niets meer mee te maken toch? We zijn graag selectief in wat we wel en niet in ere houden. Stoute dingen niet, dát is te lang geleden, of oma nou fout was in de tweede wereld oorlog of ze in de 17e eeuw een plantage had, daar kunnen wij niets aan doen. Maar over tradities die wij willen behouden, roepen we met zn allen dat het oud is en zo moet blijven want we moeten onze geschiedenis eren. Beetje raar toch? Of is dat misschien hypocriet?

Het feit (of dan de mening #nuance) dat die overeenkomsten er zijn is één ding. Of jij het daar nou mee eens bent of niet, wat ik mij kinderen meegeef is dat als mensen aangeven dat zij ergens moeite mee hebben wij daar naar moeten luisteren! Dit doen volwassenen hopelijk altijd als iemand op een normale manier zijn of haar verdriet, frustratie of pijn uit in welke situatie dan ook. (Normaal betekent in deze zin: zonder dreigen, geweld, manipulatie of gescheld.) Ga de dialoog aan en zoek een oplossing. Kinderen zien niet dat een piet een link is naar een pijnlijk verleden maar wij als volwassenen kennen de feiten toch? Het feit dat er mensen zijn die er moeite mee hebben maakt dat we iets kunnen en misschien ook wel moeten veranderen. Want waaróm zou je met minimale aanpassingen, die kleine kinderen niet eens doorhebben, het verdriet van andere volwassenen niet respecteren? Waar is het stukje menselijkheid? Waar is ons inlevingsvermogen? Als een kind zand over het hoofd van een ander schept dan vertel je hem ook dat, hoewel hij het waarschijnlijk niet gemeen bedoelde, het voor het andere kindje wel vervelend of pijnlijk is. Dan houd je daar dus mee op. Kom op mensen, leef je eens in in een ander!

Wat wil jij als reactie krijgen als je te kennen geeft ergens moeite mee te hebben? ‘Aansteller houd toch je mond’? Of, ‘Goh als je het zo zegt dan zie ik opeens een andere kant waar ik voorheen nooit over na heb gedacht’. Is niet erg, je staat niet voor lul. Je kan niet alles weten en je kan niet overal over nadenken. Dat te kennen geven is een teken van respect en klasse. Niemand is immers perfect.

En dan heb ik het nog niet eens over de reacties die mij tot tranen roeren zoals: ” ‘Zij’ (geen idee wie precies) pakken alles af, komen uitkeringen trekken en pakken nu nog onze traditie af ook, laat ze lekker terug gaan naar hun eigen land!” Veelal geschreven op een wijze die doet twijfelen of men onze eigen taal wel vaardig is maar dat is weer een ander probleem. Eigenlijk wil ik aan dit soort racistisch gelul geen woorden vuil maken. Ik denk dat niemand iets kan met dit soort teksten, deze zijn puur en alleen om te provoceren en frustratie waar ook dan over te uiten. Ongeacht het verdriet wat ze een ander daarmee doen. En dat zijn dus niet alleen de mensen waar deze boodschap aan gericht is.

Lieve mensen de wereld verandert, gelukkig maar vroeger was piet doodeng. Mijn oma vertelde altijd dat ze zo bang was omdat ze één keer in de zak moest, die was eigenlijk bedoeld voor het stoute meisje naast haar, maar oma had pech en ze had de zak al over haar hoofd gekregen en werd meegesleurd naar Spanje. Ver kwamen ze natuurlijk niet.

De roe is ook verloren gegaan, wie heeft daar nu nog moeite mee? Waarom houden we ons zo krampachtig vast aan deze traditie en bepalen we dat de kleur van de helpers van levensbelang is. Dat ís namelijk zo want wil je een andere kleur en zeg je dat hardop dan heb je zo wat bedreigingen binnen. Mijn vraag is, waar is onze tolerantie? Waar is het stukje samenwerken, samen verder kijken? Waarom al die haat, racistische uitspraken en dat wijzen naar een ander, waarom die polarisatie? Zorgwekkend vind ik het, het maakt me bang.

In mijn ogen hele pietendiscussie is het échte probleem niet. De mensen die deze discussie in het extreme trekken en de wijze waarop deze discussie wordt gevoerd zijn het probleem. De manier waarom het gebruikt wordt om haat en onvrede te verspreiden, om mensen tegen elkaar op te zetten verpest alles.

Mensen en menselijke eigenschappen zijn het probleem. Men kijkt niet naar zichzelf voordat ze naar een ander kijken. En naar zichzelf kijkt niemand net zo kritisch als ze naar een ander kijken hoor. Men staat niet open voor verandering, we kunnen niet tolerant zijn naar wat anders is. Er mist kennis en erkenning van de geschiedenis. Mensen missen vaak inlevingsvermogen en naastenliefde. Eerst zelf dan de rest. Mensen zijn gewoon egoïstisch, erken dat, herken dat en doe er wat aan! Er is altijd rivaliteit, tussen steden, dorpen en zelfs wijken. Dat hebben we blijkbaar ook nodig, dat zoeken we allemaal op, kijk maar naar voetbal- of andere wedstrijden. En dat is een gezonde manier om die behoefte te bevredigen. Mensen doodwensen en bedreigen vanwege een ander standpunt, religie of andere afkomst, is dat niet lieve mensen.

Het is denk ik een soort van oermenselijke reactie om je op te stellen zoals velen in deze discussie doen, wij vs zij, waarin de groepen voor mij niet per se duidelijk gedefinieerd zijn. Deze instelling geldt voor voor- en tegenstanders. Mensen beschermen wat eigen is. Maar het getuigt van respect, fatsoen, volwassenheid en misschien wel een bepaalde vorm van evolutie om op zijn minst eens na te denken voordat je een standpunt in neemt of bedenkt wat de moeite waard is om te verdedigen en wat niet. We wonen niet meer in grotten, toch?

Wil je zelf niet weten waarom je eigenlijk zo bang bent dat deze traditie verandert? Waar staat de pietendiscussie bij jou symbool voor? De strekking van dit kinderfeest blijft hetzelfde hoor. Feest, cadeaus en Sinterklaas. Oh en gezelligheid hopelijk. Wat is de reden, waarom moet alles zo blijven? Wat is er erg aan verandering in het algemeen?

Komt jouw standpunt voort uit onvrede over de multiculturele samenleving en het verdwijnen van de Nederlandse cultuur? Die discussie ga ik niet eens aan want dat is in mijn ogen een onzinnig kulargument. Daarnaast, ons land is nou eenmaal multicultureel dat gaat niet meer veranderen hoor. Kijk naar de voordelen en wat het ons brengt. Hartstikke gezellig zo met z’n allen. En geniet van je broodje shoarma dit weekend na het stappen, of de pizza van Thuisbezorgd of die veel te grote porties Chinees die je afhaalt.

Als laatste, kinderen zien geen kleuren, kinderen zijn betoverd door de hele mooie en liefdevolle mythe van de Sint. Laten we nou zorgen dat december een maand van liefde en vrede blijft. Ik heb gewoon buikpijn van deze discussie en alle haat die erbij komt kijken. Alle vreselijk opmerkingen die men lekker anoniem op internet plaats. Ik durf eigenlijk niet naar een intocht omdat ik bang ben dat het uit de hand loopt en mijn kinderen al veel te vroeg die kant van de mens ook leren kennen.

Liefde, respect, tolerantie en inlevingsvermogen. Daar draait het toch om? Dan kom je samen verder.

Advertenties

11 gedachten over “Het ‘pietenprobleem’, kijk eens verder!

 1. feliceveenman

  Absolute hulde ! dit is een prachtig en evenwichtig blog! Net als bij jou maakt de toon van de discussie me angstig. Ik heb me voor genomen op zoveel mogelijk Piet-disussies te reageren, in een poging nuance aan te brengen. Soms zucht ik dus wanneer ik een Piet-blog zie…Het liefst doe ik mijn ogen dicht voor de discussie. Maar dat helpt ons niet verder, is het wel.
  Dit blog is een cadeautje. Helder , met respect voor iedereen en …de vinger op de zere plekken gelegd.
  Dank

  Liked by 1 persoon

 2. cakewith7pieces

  Ik dacht dat pieten zwart waren door door de schoorsteen te komen. Dus of ze nu blank of gekleurd zijn, ze krijgen allemaal een zwarte kleur van het roet! Wat niets te maken heeft met het in hokjes duwen van bepaalde rassen!
  Ik weet niet goed waarom men de drang heeft om ellenlange tradities waar iedereen blij van wordt zo te willen veranderen en af te breken. En tot overmaat van ramp ook een racistische twist willen aan geven. Terwijl het gewoon 1 groot kinderfeest is!

  Liked by 1 persoon

 3. stefaanvivant

  ik word er kwaad van…. Waarom moet dit plots wijken. ik kreeg onlangs op instagram een boze comment op een zwarte pieten foto. hij zei dat ik hiermee de slavernij steun. ik was er een dag niet goed van!

  Like

  1. Loukie Berichtauteur

   Het is natuurlijk nooit goed dat je je aangevallen voelt. Mijn vraag is alleen, waarom wil je dit behouden tov mensen die er moeite mee hebben? Waarom word je er boos van behalve dan de reactie die je kreeg?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s